Η πρώτη συνάντηση της νέας μορφής των εντατικοποιημένων συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή, πήγε αρκετά καλά,όπως προκύπτει από τις δηλώσεις και των δύο ηγετών των κοινοτήτων της Κύπρου.
Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων των δύο μελλοντικών ομόσπονδων πολιτειών και σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε απόλυτη συναντίληψη και η συμφωνία είναι πολύ κοντά. Η πτυχή αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται, άλλωστε, στα λεγόμενα δύσκολα θέματα του Κυπριακού, ωστόσο το πνεύμα «καλής θέλησης και συνδιαλλαγής» που επικράτησε στη συνάντηση, όπως λένε οι πληροφορίες από έγκυρες πηγές, είναι σημάδι ότι οι συνομιλίες «θα τρέξουν πολύ γρήγορα».
Συναντίληψη υπάρχει και στα δύσκολα θέματα, λένε οι ίδιες πληροφορίες, σε βαθμό που οι πηγές να επιμένουν ότι η δυσκολότερη πτυχή του Κυπριακού δεν είναι πλέον αυτή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά της χρηματοδότησης της λύσης που είναι συνυφασμένη και με το περιουσιακό. Πού θα βρεθούν, δηλαδή, τα πολλά χρήματα που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να πληρωθούν για τις χαμένες περιουσίες, κατά κύριο λόγο των Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων.
Οι υπολογισμοί της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανεβάζουν αυτό το ποσό στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο και τρία μνημόνια δηλαδή, αν υπολογίζουμε τα 10 δισ. που χρειάστηκε πρόσφατα η Κύπρος για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Οι ξένοι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής μεγάλη προθυμία για να βρεθούν αυτά τα δισεκατομμύρια και όπως αφήνουν να εννοηθεί προς τη Λευκωσία δεν θα πρέπει να υπολογίζει τις προσφορές από το εξωτερικό σε πέραν του 1 δισ…
Τη μεγαλύτερη αμηχανία προκαλεί ωστόσο η αρνητική στάση της Τουρκίαςνα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος από το κόστος για την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε με την εισβολή της στο νησί. Αυτή η αμηχανία διακρίνεται και στις επίσημες τοποθετήσεις που έγιναν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, οι οποίοι συντήρησαν το ενδεχόμενο μεγάλο μέρος του κόστους της λύσης να καλυφθεί από τα έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ.
Είναι φυσιολογικό, αν υπάρξουν σημαντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, να διατεθεί μέρος από αυτά για να στηριχθεί η επανένωση και η βιωσιμότητα της λύσης. Να οικοδομηθεί το μέλλον της Κύπρου. Να μην δεχθούμε, όμως, ποτέ να απαλλαγεί πλήρως η Τουρκία των ευθυνών της και για την εισβολή και κατοχή.
Γιατί προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα, παρά τη δήλωση Αναστασιάδη, πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει».
Και πρώτη απαίτηση -κοινή μάλιστα με τον κ. Ακιντζί- θα πρέπει να είναι να ξεγράψει η κατοχική δύναμη τα 17 δισ. που, δήθεν, της χρωστάνε οι Τουρκοκύπριοι. Πρόκειται για προκλητική, αλλά υπαρκτή απαίτηση για την παράνομη συντήρηση για τόσα χρόνια του ψευδοκράτους. Και να επιμένουμε, όπως η σημαντικότερη οικονομική συνεισφορά προέλθει από την Τουρκία, η οποία είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τους Ελληνοκύπριους που η ίδια προσφυγοποίησε με την βίαιη εκδίωξή τους από τις πατρογονικές εστίες…
ΠΗΓΗ...The National Herald GR
ΠΗΓΗ...The National Herald GR