Το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις»είναι μια πολυεπίπεδη εκδήλωση, η οποία έχει σαν κύριο στόχο την ανάδειξη ελληνικών διατροφικών προϊόντων (πρωτογενών ή αποτέλεσμα μεταποίησης), με κοινό χαρακτηριστικό την βεβαιωμένη ποιότητα.
Το Φεστιβάλ οργανώνεται δύο φορές το χρόνο, την Άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο) και το Χειμώνα (το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου). Το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις – Άνοιξη» έχει το χαρακτήρα μιας ευρύτερης γιορτής στη διάρκεια της οποίας η ποιοτική Ελληνική γευστική πραγματικότητα συναντάται με τον πνευματικό πολιτισμό μέσα από μια σειρά από δρώμενα (μουσική, θεατρικά happenings, εικαστικές παρεμβάσεις, κ.λπ.). Στα πλαίσια μιας διακριτικής συνύπαρξης με τη γεύση να έχει τον πρώτο λόγο, οι επισκέπτες συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή με ποιοτικά χαρακτηριστικά που πηγάζουν μέσα από το σύγχρονο δημιουργικό γίγνεσθαι του τόπου μας.
Ελαφρά διαφορετικό το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα» αποτελεί τον προάγγελο για τα γιορτινά τραπέζια και τις φιλικές συγκεντρώσεις που έπονται και καθορίζονται από τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων και την αλλαγή του χρόνου. Η εκδήλωση του Δεκεμβρίου είναι ένα κάλεσμα προς τους πολυάριθμους επισκέπτες και μια πρόσκληση για να επιλέξουν, να δοκιμάσουν και τελικά να υιοθετήσουν τα ποιοτικά Ελληνικά διατροφικά προϊόντα όχι μόνο για τα γιορτινά τραπέζια των εβδομάδων που θα ακολουθήσουν αλλά και για να τα εντάξουν στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.Φαγητό και ποτό στο Φεστιβάλ
Πιστό στο ανοιξιάτικο ραντεβού του, το καταξιωμένο Φεστιβάλ Μικρών Ελλήνων Παραγωγών Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις θα μα υποδεχθεί 8-10 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. 120 παραγωγοί, η αφρόκρεμα των γεύσεων της Ελλάδας, αλλά και ψαγμένο, ερεθιστικό street food, πολύ ποπ γλυκίσματα, παγωτό, ωραίος καφές. Χαρά και καλοπέραση στο πιο νόστιμο χάπενινγκ της Αθήνας.
Νοιώθουμε πολύ ωραία όταν ορεκτικές τσίκνες γαργαλάνε στο δρόμο τη μύτη μας. Είναι αληθινό πανηγύρι να αφήνεσαι στη γοητεία του street food, και να κερνάς τον εαυτό σου λιχουδιές που δεν τις περιμένεις. Γι αυτό και το φαγητό του δρόμου είναι τόσο δημοφιλές σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου. Δεν μιλάω απλώς για χώρες φτωχές όπου καλύπτει ζωτικές ανάγκες όπως το περίφημο φαγητό του δρόμου στο Βιετνάμ, αλλά για μεγαλουπόλεις όπως η Ν. Υόρκη που το street food είναι ισχυρό κομμάτι της ταυτότητάς της, η ακόμη το εκπληκτικό χάπενινγκ «Streat Helsinki» που μαζεύει στρητφουντάδες απ όλο τον πλανήτη σε μια χαμογελαστή παρτίστικη εκδήλωση με καντίνες αλλά και εκδηλώσεις προβληματισμού και γνώσης.
Γι άλλη μια φορά λοιπόν, το ανοιξιάτικο ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις, θα στήσει γύρω από την εμβληματική καμινάδα της Τεχνόπολης ένα γιορτάσι με ψαγμένο street food που αποτελεί από μόνο του λόγο για να έρθει κανείς στο Φεστιβάλ των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών. Το καταξιωμένο «Δειπνοσοφιστήριον» με επικεφαλής τον γνωστό σεφ Ζαν-Λουί Καψαλά καταλαμβάνει τη μια πλευρά της και κάνει παπάδες. Πρώτο και καλύτερο το αντικριστό κρέας, πεντανόστιμη προβατίνα εν προκειμένω, που θα ψήνεται μπροστά σε ανοιχτές φλόγες από τα ξύλα που θα καίγονται μπροστά τους! Φέρνουμε μ άλλα λόγια στην Τεχνόπολη την πανάρχαια, από τους Ομηρικούς κιόλας χρόνους, παράδοση που διατηρείται ακόμη ολοζώντανη στην Κρήτη. Το κρέας θα σιγοψήνεται μ αυτόν τον μοναδικό τρόπο, και θα παίρνει το άρωμα του καπνού που το κάνει ακόμα πιο προκλητικό. Η άλλη πρωτοτυπία θα είναι ένα «γκουρμέ βρώμικο» σάντουιτς. Μέσα σ ένα ωραίο χειροποίητο ψωμάκι θα μπαίνει καπνιστό σύγκλινο ψημένο ελαφρά μαζί με ομελέτα, πικάντικη κρέμμα ανθότυρου, ντομάτα, μαρούλι και δυόσμο, και κάθε δαγκωνιά είναι τόσο ερεθιστική που δεν θα μπορείς να του αντισταθείς. Αλλαγή σκηνικού τώρα με ελαφροτηγανισμένα και τραγανά θαλασσινά- αθερίνα, γαρίδα καικαλαμαράκι δηλαδή- με πέστο ρόκας, που δεν θα καταλαβαίνεις το πως αλλά θα τα τρως σαν πασατέμπο. Και φυσικά από αυτό το ρεπερτόριο δεν θα λείπουν τα περίφημα, signature σπεσιαλιτέ του «Δειπνοσοφιστηρίου», τα λιλιπούτεια μυρωδάτα κασιώτικα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, ρύζι, κυμά που θα σερβίρονται ζεστά μαζί με δυοσμάτη σάλτσα γιαουρτιού. Στην άλλη πλευρά της καμινάδας τώρα θα έρθει να παρκάρει το 3μερο του Φεστιβάλ η μοναδική καντίνα «Food truck» του αστροφυσικού και ταξιδευτή Γιώργου Γληνού. Τζιτζί την έχει κάνει διακοσμημένη σε ρετρό στυλ με ένα pin up girl στην πόρτα και ιχνογραφημένα μανιτάρια, ντομάτες, σκόρδα, κολοκύθες και λεμονάκια γύρω από το «παράθυρο», και από πάνω του γραμμένη την προτροπή « Μην αφήνεις τα ωραία πράγματα να σε προσπερνούν». Δίπλα του, μια κυρία θα ψήνει στο ανατολίτικο μεταλλικό σατς τα αραχνοΰφαντα φύλλα περέκ και ο Γιώργος θα φτιάχνει πεντανόστιμους γκιουζλεμέδες, ήτοι έδεσμα με λογής-λογής παρελκόμενα μέσα στις ανάλαφρες πίτες, που τα αφήνουν να εκφραστούν. Να σας δώσουμε μερικές ιδέες για το ποιες είναι οι γεύσεις που θα μπορείτε να δοκιμάσετε; Με μπαχαράτο κιμά λαχματζούν και φρέσκα μυρωδικά^ με κασέρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, σουτζούκι αρμένικο του Μιράν ή παστουρμά και ένα αβγό μάτι,^ με πατατοσαλάτα και κρεμμύδι, μουστάρδα, τζίντζερ, μπούκοβο, ξίδι, λαδολέμονο, μυρωδικά. Όλα αυτά από το καθημερινό μενού, αλλά υπάρχουν και νέες γεύσεις σαν κι αυτήν με scrambled eggs, σολομό και τυρί Philadelphia, η ακόμη με τα υλικά του ντάκου!
Ενώ αυτά συμβαίνουν στην καμινάδα, δύο ξεχωριστοί χώροι αναψυχής με τις καρέκλες και τα τραπεζάκια τους, θα μας περιμένουν με τους δικούς τους γλυκούς πειρασμούς. Στο Προαύλιο Β΄ ο στενός συνεργάτης του «Δειπνοσοφιστηρίου», ο αγαπημένος ζαχαροπλάστης Διονύσης Αλέρτας, θα ετοιμάζει γκουρμέ μαλλί της γριάς με άρωμα βανίλιας Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι παρακαλώ, αλλά και λαχταριστούς λουκουμάδες πασπαλισμένους με ζάχαρη, μέλι και καρύδια. Απέναντι από το Κτίριο 2/Δεξαμενές Καθαρισμού θα στήσει την έδρα της η «Πάβλοβα- Ότι Καλύτερο» προσφέροντας ποικιλία από τις περίφημες πάβλοβες της σε ιδιαιτέρως προκλητικές γεύσεις(κάστανο, σοκολάτα, φράουλα, μόκα, λεμόνι) . Η γκάμα των ειδών της θα συμπληρώνεται με χωριάτικες τυρόπιτες και χορτόπιτες, παγωτά του Βενέτη και ωραίο καφέ.
ΠΗΓΗ..http://hmghellas.blogspot.gr/2016/04/blog-post_27.html