10 Απριλίου 1896. Το Παναθηναϊκό στάδιο ήταν κατάμεστο. Οι θεατές υπολογίζεται ότι έφταναν τις 70 χιλιάδες. Ήταν η μέρα του Μαραθωνίου. Στις δύο το μεσημέρι, δόθηκε το σύνθημα και οι δρομείς άρχισαν να τρέχουν. Όταν έφτασε στο Πικέρμι, ο Σπύρος Λούης σταμάτησε σε ένα καφενείο και ήπιε μονορούφι ένα ποτήρι κρασί, ενώ δήλωσε πως θα προσπερνούσε όλους τους αθλητές που προηγούνταν. Στο 23ο χιλιόμετρο, εγκατέλειψε τον αγώνα ο Αμερικάνος Άρθουρ Μπλέικ και τον προσπέρασε ο Χαρίλαος Βασιλάκος. Στο 32ο χιλιόμετρο, έφυγε ο Γάλλος Αλμπίν Λερμεζιό και στο επόμενο χιλιόμετρο, ο Λούης προσπέρασε τον Αυστραλό Έντουιν Φλακ. Ακολουθούσαν ο Ούγγρος Γκιούλα Κέλνερ και οι Έλληνες, Βασιλάκος και Μπελόκας. Στο στάδιο επικρατούσε αναβρασμός. Είχαν κυκλοφορήσει νέα που ήθελαν να τερματίζει πρώτος ο Αυστραλός και η απογοήτευση των θεατών ήταν εμφανής. Ξαφνικά, ένας ιππέας που ακολουθούσε τους δρομείς μπήκε στο στάδιο και ανακοίνωσε ότι προηγούνταν ο Λούης. Όταν στην είσοδο ξεπρόβαλε ιδρωμένος και καταπονημένος ο Σπύρος Λούης, ξέσπασαν ζητωκραυγές.
ENGLISH TEXT AT THE END
Η Γεωπολιτική της Ενέργειας: Η Άνοδος του Ινδο-Ειρηνικού
και η Υποβάθμιση της Ευρώπης
Του Άριστου Αριστοτέλους
Παραφράζοντας τον Ρόμπερτ Κάπλαν (συγραφέα και αναλυτή γεωπολιτικής) θα μπορούσε κανείς να πει ότι η γεωπολιτική της ενέργειας «είναι η μάχη που διεξάγεται για χώρο και ισχύ σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον " το οποίο περιλαμβάνει ενεργειακούς πόρους. Συναφής είναι και η παραδοχή ότι στη σύγχρονη ιστορία η εκάστοτε διεθνής τάξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ενεργειακούς πόρους. Με αυτά ως αφετηρία, το παρόν κείμενο επισημαίνει και αναλύει δύο σημαντικές τάσεις στον τομέα της ενέργειας που μετατοπίζουν το κέντρο βάρους της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας από την Ευρώπη στην Ασία και Αμερική οδηγώντας σε υποβάθμιση της Γηραιάς Ηπείρου.
Η ανάπτυξη του Ινδο-Ειρηνικού
Η μία τάση που αναλύεται αφορά τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης ενέργειας στη Νότιο και Νοτιοανατολική Ασία, την περιοχή του «Ινδο – Ειρηνικού», όπως την έχει αποκαλέσει το Αυστραλιανό υπουργείο Άμυνας, (δηλαδή την ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας). Είναι μια περιοχή στην οποία κατοικεί το ήμισυ σχεδόν του πληθυσμού της υφηλίου και όπου η πληθυσμιακή αύξηση και οι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης διευρύνουν την καταναλωτική αγορά ενέργειας. Ο Δρ Μοχάν Μαλίκ του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Ασίας - Ειρηνικού, εμπειρογνώμονας στα θέματα της νοτιοανατολικής Ασίας, υποστηρίζει ότι το 2025, το 85 % της αύξησης της ζήτησης ενέργειας θα προέρχεται από αυτή την περιοχή. Ήδη, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα καταναλώνουν περίπου το ένα τέταρτο των υγρών υδρογονανθράκων παγκοσμίως. Μέχρι το 2025, η Κίνα θα αντιπροσωπεύει το 40 % της αυξανόμενης κατανάλωσης και μετά από αυτό το χρόνο, η Ινδία θα γίνει «η μεγαλύτερη πηγή αυξανόμενης ζήτησης". Ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα αυτή θα είναι της τάξης του 132 %, στην Κίνα και στη Βραζιλία 71 %, ενώ στη Ρωσία 21% .